URBAN-EXPLORATION

URBAN-EXPLORATION of “URBEX” bestaat al een gehele tijd, maar niet in de vorm zoals we die nu kennen. Sommige verhalen vertellen dat de oorsprong gevonden kan worden in landen als Polen en het oude Duitsland. Mensen waren op zoek naar een goedkope manier om hun weekenden door te brengen. Net zoals sommige mensen graag door de bossen wandelen vonden deze personen het leuk om door oude gebouwen te dwalen. Pas veel later werden deze locaties vast gelegd middels een (foto) camera.

Een ander verhaal verteld juist het tegenover gestelde. Professionele fotografen waren op zoek naar exclusieve locaties om een bijzondere fotoshoot te kunnen maken of om een bepaalde sfeer mee te geven.

Welk van bovenstaande verhalen nu de waarheid is maakt voor mij persoonlijk niet uit. We kunnen in ieder geval concluderen dat de “Urbex Scene” groter en populairder dan ooit tevoren is. Mensen van alle leeftijden onderzoeken en ontdekken wekelijks de meest prachtige plekken overal ter wereld. Wat trekt deze mensen aan, wat maakt deze tak van fotografie zo populair? Ik denk dat deze vraag voor een ieder persoonlijk is. Wanneer ik deze vraag aan mezelf stel dan kom ik tot het volgende:

  • Foto`s: Ik ben een fotograaf welke de Urbex scene ontdekt heeft. Een mooie foto heeft voor mij meer waarde dan een lastige of zwaar illegale locatie.
  • Spanning: De zoektocht naar een locatie, kunnen we de locatie vinden? Komen we binnen zonder gezien te worden? En als we dan binnen zijn worden we dan niet ontdekt en volgt er wellicht een minder plezierige ontmoeting met de sterke arm der wet?
  • Andere wereld: Wanneer ik eenmaal binnen ben dan vergeet ik even de wereld daarbuiten, even niet bezig met werk of zorgen maken. Het bevrijd en verhelderd de geest.
  • Voldoening: Wanneer je dan eenmaal thuis bent met een geheugenkaart vol foto`s en een mooi verhaal dat maakt het een geweldige hobby!

Zoals ik al aangaf ben ik (en met mij velen andere) in de Urbex scene terecht gekomen middels fotografie. Als beginner heb of krijg je niet zomaar de mooiste locaties. Voor een starter is dit vaak vervelend en lastig te bevatten maar het heeft een goede reden: het beschermen van de locatie.

Een “echte” Urbexer heeft maar 1 doel: het bezoeken en eventueel vastleggen van een locatie zonder in te breken of te slopen, of spullen te ontvreemden. Hier komt ook de bekende kreet uit voort “Take noting but pictures, leave nothing but footprints”. Helaas worden er tegenwoordig steeds meer locaties vernield, beklad met graffiti en bewoond door daklozen en drugsgebruikers. Het is daarom dat een locatie niet zomaar gedeeld wordt en onder een schuilnaam op het internet verschijnt.

Daarbij is het meestal ook zo dat hoe exclusiever de locatie (niet getrashed, geen graffiti, wellicht bewaking) hoe lastiger het is om binnen te komen of aan de locatie te geraken. Mijn tip: begin met makkelijke locaties, deel deze foto`s op fora en bouw zo reputatie op. Zodra men door heeft dat je geen kwaad in zin hebt, hoe meer kans je maakt om mee te mogen naar betere locaties.

De meeste locaties zijn alleen illegaal te bezoeken, je betreed een gebied zonder toegang. Het aantal legale locaties is daarbij op 1 hand te tellen.  De meeste gebouwen staan al zeer lang (15+ jaren) leeg en er zijn nog maar weinig mensen die naar het gebouw omkijken. Naar mijn gevoel is men in Duitsland strenger dan in Belgie. In Nederland is het zo goed als onmogelijk om een goede locatie te vinden en als je er al 1 vind dan is deze meestal beveiligd middels camera`s. Mocht je alsnog ontdekt worden dan beslist het lot. Er zijn mensen die wegkomen met een waarschuwing maar ook boetes of zelfs een nachtje cel is niet ondenkbaar.

Onderstaand een lijstje wat ik persoonlijk altijd mee zou nemen op een explorer en wat do`s and dont`s.

  • Schoenen: Gebruik stevige schoenen met een goede zool. Vaak ligt er glas en ander gevaarlijk materiaal op de grond. Persoonlijk draag ik altijd leger kisten.
  • Rugzak: Gebruik een goed zittende rugzak in een donkere kleur.
  • Kleding: Gebruik donkere en volledige sluitende kleding. Een spijker of leger broek en een goede jas.
  • Neem altijd een zaklamp mee.
  • Telefoon: Volledig opgeladen en in stille modus tijdens een explore.
  • Voldoende eten en drinken.

Apparatuur is erg persoonlijk, het ligt er maar net aan welk doel je hebt en hoeveel je wil uitgeven. Onderstaand lijstje is wellicht een handige leidraad:

  • Statief: vaak is het erg donker wat voor een lange sluitertijd zorgt.
  • Afstandbediening: erg handig voor de lastig te bereiken plekken
  • Objectief: groothoek voor in de kleine ruimtes en een zoomlens voor de details

Dan nog de do`s and dont`s:

  • Ga nooit alleen op pad, je zal de eerste niet zijn die door een vloer zakt of mensen met minder goede bedoelingen tegen komt.
  • Laat het thuisfront altijd weten waar je naartoe gaat.
  • Breek niet in en sloop niets, verplaats geen objecten.
  • Probeer kalm te blijven en zo min mogelijk aandacht te trekken

 

Last but zeker not least: Geniet van de plekken welke voor velen onbereikbaar blijven!